Over ons

In oktober 2018 kreeg ik een burn-out

Kan je dat geloven? Ik, diegene die altijd positief in het leven staat en van alles het beste probeert te maken. Mij kan dat toch niet overkomen? En toch gebeurde het. Ik was mijn tweede jaar voltijds aan het werk in onderwijs, gaf godsdienst in open uren. Een droomjob met veel werkzekerheid, maar mijn lichaam zei ‘nee’.

Mijn eerste aanraking met het handletteren

Door mijn burn-out was ik thuis geschreven door de dokter. Ik liep de muren op, kon me moeilijk focussen op ‘genezen’ en in mijn hoofd was ik nog veel met onderwijs bezig. Wat zou daar gaande zijn? Redden de leerlingen het wel zonder mij? Dit was een hele moeilijke periode… Totdat ik het handletteren ontdekte.

Een goede vriendin van mij had het tijdens diezelfde periode ook moeilijk. Zij hield zich thuis bezig met handletteren en maakte kaartjes voor vrienden en familie. Meteen was ik geïnteresseerd, want in het verleden was ik ook al bezig geweest met schilderen, tekenen en jarenlang ging ik naar de tekenschool.

Mijn eerste aanraking met het handletteren was enorm positief. Natuurlijk kon ik niet van in het begin zo mooi handletteren als Valerie, maar ik genoot ook van mijn eigen proces in het handletteren. We organiseerden samen creatieve namiddagen waar we onszelf volledig konden laten gaan en maakten kerstkaarten om uit te delen aan onze vrienden en familie. Het was niet alleen rustgevend, maar ook een enorme uitlaatklep. Ik kon mijn gevoelens leggen in het handletteren, voelde me niet meer alleen in mijn problemen en ik kon mijn gedachten op iets leuker storten dan op schoolwerk.

Ik wilde meer mensen bereiken met onze mooie creaties

Ik voelde mezelf dolgelukkig tijdens het handletteren. Enerzijds omdat het enorm rustgevend was, anderzijds omdat ik handletterde met een doel: ik wilde mijn creaties aan anderen geven om ook hen een goed gevoel te geven. En of dat mensen positief reageerden op wat we maakten toen… Mijn hart stroomde letterlijk over van energie en liefde en ik voelde me beter, het handletteren had me letterlijk genezen.

Ik spoorde Valerie aan om met dit handletteren iets te gaan doen, want ik voelde echt dat hier meer in zat. Mensen om ons heen werden zo blij van ons bezig te zien en van onze werkjes te krijgen. Fantastisch was dat!

In januari 2019 startten we Letteren & Tetteren officieel in bijberoep op. We maakten handgemaakte kaarten en gaandeweg startten we onze workshops handletteren op. We legden onze eerste contacten met De Banier en we planden onze eerste workshop in bij onze hosts. Het geven van deze workshops is zo fijn, omdat ik mijn passie kan doorgeven en omdat dat lesgeven ook nog steeds diep in mij zit. Dit in combinatie met het maken van mooie creaties voor mensen is werkelijk heerlijk!

Letteren & Tetteren in de groei

Sinds januari 2019 zijn we hard aan het werken aan ons bedrijf, waar we erg trots op zijn. We proberen onszelf constant uit te dagen. Zo startten we in het najaar van 2019 met het geven van workshops handletteren bij De Banier, voegden we creatief gerief toe aan onze webshop, voegden we in maart 2020 online workshops toe aan ons aanbod en hebben we nog vele dromen in ons achterhoofd om uit te werken in de toekomst.

Sinds november 2020 stapte Valerie uit het bedrijf en gaf ze de fakkel volledig door aan mij. Samen met mijn fotografie bedrijf is Letteren & Tetteren mijn voltijdse job. Ik ben één van de gelukkigen die van mijn passie en hobby mijn beroep mocht maken en ik ben daar elke dag dankbaar voor.

Voor mij is Letteren & Tetteren een uitlaatklep, een uitdaging, een project waar ik 200% achtersta. Ik hoop dat jullie even hard zullen genieten van het eindresultaat dat jullie toegestuurd krijgen, als ik geniet van het creatieproces.

Het team achter L&T

Letteren & Tetteren groeit nog steeds elke dag. Daarom wordt stilletjes aan ons team ook wat groter. Graag stel ik je daarom ook voor aan Rebecca. Zij helpt Letteren & Tetteren achter de schermen met social media content en geeft workshops handletteren in Oost- en West-Vlaanderen.

✓ Mijn eerste lerarenkaart dateert van 2005. Na 15 jaar Nederlands geven in het secundair, ben ik nu leerkracht NT2.

✓ Ik hou van fotografie: zo probeer ik de tijd te vangen …

✓ Tijdens het weekend trek ik er graag op uit met onze camper. Deze auto staat voor mij gelijk aan de ultieme vrijheid.

✓ Kalligrafie/handletteren is al jaren een passie. Vrienden en collega’s krijgen dus altijd een gepersonaliseerd en uniek verjaardagskaartje.

✓ Ik ben nogal een verzamelaar: blikken dozen, stempels, (vul)pennen, notitieboeken, verf … En verder ben ik ook nogal sterk in het verzinnen van uitvluchten om die verzamelingen steeds verder uit te breiden.

✓ Iets nieuws leren, zalig! Iets nieuws leren uit een prachtig vormgegeven boek: nog beter! Binnenkort zet ik mij aan het zelf maken van inkt.

✓ Mijn liefde voor poëzie en ontroerende (liedjes)teksten heeft geleid tot de fascinatie voor letters. En zo komt alles samen …

✓ Mijn definitie van vakantie: op reis gaan met de camper, onderweg foto’s nemen, mijn reisverslag met mooie letters vormgeven en nieuwe plekken zien. Op alle niet-vakantiedagen heb ik soms eens deze stressbal/wereldbol nodig.

Laten we samen Letteren & Tetteren!

Wat fijn dat jij mijn verhaal gelezen hebt. Ik ben nu heel benieuwd naar jouw verhaal. Ben je al gestart met handletteren of zoek je iemand die je hierbij kan helpen?

Ik leer je graag kennen, zodat we kunnen bekijken hoe we elkaar zouden kunnen verder helpen.

Feedback
Stuur gerust een mailtje naar hallo@letterenentetteren.be om je feedback aan ons te bezorgen!